Prilagodba životnog prostora

Mjesto za sve i sve na svojem mjestu najbolje opisuje životni prostor osobe sa oštećenim vidom.

OSVJETLJENJE

Normalan vid ima sposobnost adaptacije na različite stupnjeve intenziteta i kakvoće osvjetljenja. Vid je oslabljen pri adaptaciji na tamu i pri slabom intenzitetu osvjetljenja. Kada intenzitet osvjetljenja raste i oko postane adaptirano na svjetlost, vidna oštrina najprije raste brzo a potom vrlo sporo. Pri ekstremno jakom osvjetljenju vidna oštrina se smanjuje zbog bliještanja. Starijim osobama je potrebno puno više svjetla za razliku od mlađih, dok se kod osoba sa makularnom degeneracijom ta potreba znatno povećava. Osvijetljen prostor je siguran prostor za slabovidne ljude  Veći broj dodatnih izvora svjetla strateški postavljenih kako unutar tako i izvan doma, značajno pomažu i olakšavaju život slabovidnoj osobi. No, sunce je najbolji izvor svjetlosti te se preporuča što je više moguće zamijeniti umjetne izvore svjetlosti sa sunčevom svjetlošću.

Uobičajne žarulje su jeftine i lako dostupne, no stvaraju prejaki žuti odsjaj koji nije idealan za slabovidne ljude. Florescentno svjetlo troši manje električne energije i proizvodi manje topline, no stvara jako bliještanje. Halogene žarulje su danas najčešće u upotrebi zbog najidealnijeg osvjetljenja i niske potrošnje električne energije, no mnoge ljude zamara dugotrajni rad ili čitanje pod takvim osvjetljenjem. Ukoliko je moguće potrebno je slabovidnu osobu povesti da sama odabere vrstu svjetla koja mu najbolje odgovara i pomaže pri čitanju. Radi lakšeg odabira preporuča se ponijeti npr. knjigu ili novine. Crveno svjetlo manje blješti od standardnog svjetla, te se preporuča za korištenje kao noćno svjetlo. U ormare i kuhinjske ormariće se mogu ugraditi male svjetiljke koje se pale otvaranjem vrata. Danas postoje i razne ručne svjetiljke u raznim veličinama, te bi osobi oštećena vida bilo od velike koristi da uz sebe uvijek ima džepnu svjetiljku ona će se pokazati potrebnom i više puta nego što to mislimo. Izvor svjetla se preporuča staviti postranice, a ne ispred ili iza radnog ili boravnog mjesta. Za pisanje ili čitanje svjetlo treba postaviti s lijeve strane ako se radi o dešnjaku da se izbjegne stvaranje sjene ruke. Bliještanje treba shvatiti kao svjetlo na krivom mjestu, koje proizvodi krive učinke. Bliještanje se može smanjiti pri umjetnom unutrašnjem osvjetljenju, korištenjem neizravnog svjetla. U toj metodi svjetlo se reflektira od stopa tako da izravno svjetlo ne upada u oči i sjene su gotovo eliminirane. Postavljenje sjenila na prozore će uvelike smanjiti bliještanje, a opet propustiti dovoljnu količinu sunčevog svjetla. Smanjiti jačinu svijetla na hodnicima, stepeništu i kupaonici, pokrivanje sjajnih podova i pločica tepisima radi smanjivanja zablješćivanja. Pomicanje lampa što dalje od televizije.

Prilikom svakog izlaska potrebno je nositi kvalitetne sunčane naočale sa stopostotnom UV zaštitom, te šešir sa što je moguće većim obodom. Osim što će smanjiti bliještanje i omogućiti lakše gledanje na jakom suncu, sunčane naočale će spriječiti i daljnje oštećenje oka sa UV zrakama.

KUHINJA

Rubovi ormarića se mogu obojati ili oblijepiti samoljepljivim vrpcama u boji. Različite boje će omogućiti osobi oštećena vida da se na brz način snađe u kuhinji. Pritom se preporučuje koristiti tople boje (crvena, žuta, narančasta) jer su kontrasnije i lakše uočljivije slabovidnoj osobi. Kako bi se izbjegle dodatne ozljede, potrebno je vrata od ormarića držati stalno zatvorenima. Utičnice je također potrebno posebno označiti i zaštititi. Posude za začine i namirnice bi trebale biti što veće, te na njih napisati ili zalijepiti naljepnicu na kojoj će velikim otisnutim crnim slovima pisati što se unutra nalazi. Svijetle radne površine bi bilo poželjno zamijeniti tamnim plohama ili pločama koje pružaju dovoljan kontrast od namirnica koja se nalaze na njima. Tanjuri će također biti lako uočljivi ako su kontrastne boje npr. ukoliko je stol tamne boje, koristiti tanjure svjetlije boje. Najčešće korišteni regulatori na pećnici mogu se premazati lakom za nokte u bojama kako bi je slabovidna osoba mogla samostalno i sigurno koristiti.

Ukoliko se u kuhinji nalaze manji tepisi, potrebno ih je ukloniti kako se ne bi spoticali ili pali preko njega.

Radi lakšeg snalaženja za stolom prilikom objeda, preporuča se koristit tehniku sata npr. grašak se nalazi na 3 sata, riža na 6 sati, itd. 

KUPAONICA

Rasvjeta treba biti dovoljno jaka da osvijetli cijeli prostor, ali da pritom ne blješti. Standardna ogledala zamijeniti ili nadodati ogledala koja povećavaju nekoliko puta (ovisno o stupnju oštećenja vida). Ručnici bi trebali biti različitih boja i da odudaraju od boja unutar same kupaonice. U tuš kabinu ili u kadu postaviti gumeni protuklizni tepih, te po potrebi ugraditi metalnu ručku za pridržavanje. Ukoliko se slabovidna osoba više kupa nego tušira, potrebno je staviti obojenu spužvu koja će određivati visinu vode odnosno napunjenost kade. Nakon kupanja, ručnike je potrebno maknuti sa poda te ih objesiti na odgovarajuće mjesto kako se slabovidna osoba ne bi spotaknula i pala. Koristiti zubnu pastu u boji kako bi se lakše uočila na bijeloj četkici za zube.

Stare lijekove je potrebno baciti, a one koje su u upotrebi potrebno je dodatno obilježiti i označiti koliko puta se koriste.

SNALAŽENJE IZVAN DOMA

Povećanjem broja slabovidnih i slijepih osoba, kao i povećanjem svijesti o njima, danas su na raznim mjestima unutar grada postavljene taktilne površine. To su površine koje su reljefno obrađene sa čepovima i vodilicama omogućujući sigurno i samostalno kretanje sa štapom ili bez njega. Postoje taktilne crte vođenja i upozorenja te taktilno polje upozorenja. Najčešće su obilježeni pješački prijelazi i križanja te mjesta gdje se kreće veći broj slabovidnih i slijepih. Takve površine se mogu pobojati jakim kontrastnim bojama te čak i svijetliti u mraku. Osobe sa oštećenim vidom mogu se kretati  uz pomoć ljudskog vodiča, psa vodiča ili sa tzv. bijelim dugim štapom.

POMAGALA ZA MAGNIFIKACIJU

 Magnifikacijom (povećanjem slike promatranog predmeta) paracentralni dijelovi mrežnice sa manjom vidnom oštrinom mogu predmet oštrije vidjeti. Osobe sa urođenom slabovidnošću se u pravilu brže prilagođavaju na korištenje pomagala no osobe sa stečenom slabovidnošću. Pomagala za magnifikaciju liječnik ordinira nakon faze prilagodbe na nastalo stanje jer se u suprotnom produljuje psihološka prilagodba na oštećenje vida. Kriteriji za prepisivanje takvih pomagala trebaju biti strogo određeni npr. ne preporuča se prepisivanje osobama koji su još u fazi liječenja, kod osoba koji imaju nestabilnu vidnu oštrinu ili kod osoba koje zbog drugih oftalmoloških promjena ili oštećenja neće imati koristi od njih. Nažalost, ne postoji jedno pomagalo idealno za sve prigode. Slabovidna osoba može i najčešće mora koristiti nekoliko vrsti pomagala za različite vidne zadatke.

Vrste pomagala koje se danas koriste su povećala, teleskopske naočale i elektronička pomagala. Povećalo je najčešće korišteno pomagalo jer je jeftino i može se koristiti u svim prigodama. Povećala mogu biti ručna, stolna i džepna. Teleskopske naočale imaju bitnu prednost nad povećalima jer omogućuju veću radnu udaljenost. No, što je magnifikacija veća, vidno polje je manje. Najveća mana teleskopskih naočala je njihova visoka cijena i njihovo ograničeno korištenje. Elektronička pomagala rade na principu snimanja slike te projiciranja na ekran televizora ili monitor računala sa određenim uvećanjem. No, s obzirom na visoku cijenu, tešku dostupnost i nisku informatičku obrazovanost starijeg stanovništva, ona se rijetko koriste.

Osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje imaju pravo na sljedeća očna pomagala: okvire za naočale, leće za naočale, mineralne leće, plastične leće, lentikularne leće, teleskopske leće, prizmatične leće, stakla bez dioptrije, kontaktne leće. Dok osigurane osobe kojima je oštrina vida na oba oka 0,05 ili manja (slijepe osobe) imaju pravo i na tiflotehnička pomagala kao što su dugi bijeli štap i ručni / džepni sat za slijepe.

 

U službi zdravog vida,

bacc.med.techn. Sunčana Kovačić

Imaš pitanje? Pitaj!