Vođenje slabovidnih i slijepih osoba

Prvi kontakt

Iako postoje smjernice i preporuke kako se pravilno vodi slabovidna ili slijepa osoba, potrebno je prije navođenja ustvrditi koji način najbolje odgovara individui. Naime, slabovidne osobe koje nisu imale edukaciju i nisu podučene kako se kretati samostalno i uz vodiča, najčešće razviju svoj način kako se snalaziti u prostoru ili kako pratiti osobu koja ih vodi. Danas je to, nažalost, najčešća situacija jer sve više starijih ljudi žive sami i ne žele biti nikome na teret te sve obavljaju po vlastitom nahođenju. Ukoliko se susretnemo sa takvom slabovidnom osobom, potrebno je bez osuđivanja i zamjerki takvoj osobi pokazati tehnike vođenja. Možda ih neće usvojiti i prihvatiti, ali će joj sigurno uvelike pomoći u poboljšanju vlastito naučenih tehnika.

Prije ikakvog fizičkog kontakta, potrebno je obratiti se imenom osobi i provjeriti da li je pomoć potrebna. Kada slabovidna osoba pristane na pomoć, prvi kontakt se uspostavlja dodirivanjem vanjske strane šake voditelja i slabovidne osobe.

Vođenje osobe oštećena vida

Slabovidna osoba može primiti voditelja ili za rame ili najčešće neposredno iznad lakta bilo koje ruke. Radi veće sigurnosti (osobito u početku) slabovidna osoba može svoju ruku osloniti na vodičevu (ruka pod rukom) s time da vodič onda mora svoju ruku savinuti za 90° u laktu. Vodič ne smije nikada primiti i/ili vuči slabovidnu osobu za ruku. Osim što se slabovidna osoba neće osjećati ugodno ovo je i najnesigurniji način vođenja. Prilikom hodanja slabovidna osoba mora biti otprilike korak iza voditelja i malo pomaknuta u stranu. Važno je da razmak među vodičem i slabovidnom osobom ne bude premalen, da se međusobno ne spotiču o noge, ali ni prevelik da se ne izgubi međusobni fizički kontakt. Prilikom prolaska kroz uske prostore, vodič svoju ruku za koju se drži slabovidna osoba, stavlja iza leđa, tako da se slabovidna osoba nalazi točno iza vodiča. Slabovidna osoba se ispruženim rukama drži za ruku vodiča tako da ima dovoljno prostora između njih kako se ne bi slabovidna osoba spotaknula i/ili zagazila nogu vodiča.

Silazak niz stepenice

Prilikom mijenjanja strane važno je da se ne izgubi fizički kontakt. Vodič stoji mirno dok se slabovidna osoba držeći se sa obje ruke za vodiča, pomiče u suprotnu stranu i prima vodiča za drugu ruku. Nailaskom na bilo kakve nepravilnosti terena po kojem se kreću, potrebno je slabovidnu osobu obavijestiti kako bi se izbjegli eventualni padovi. Prilikom prolaska kroz vrata, potrebno je slabovidnoj osobi napomenuti na koju stranu i u kojem smjeru se vrata otvaraju. Slabovidna osoba se nalazi iza vodiča te prolazi kroz vrata na stranu na koja se ona otvaraju, tako da nakon prolaska kroz njih, svojom slobodnom rukom može vrata i zatvoriti. Prije silaska ili penjanja uz stepenice, vodič se zaustavlja i obavještava slabovidnu osobu u kojem smjeru idu stepenice. Ukoliko se nalazi i zaštitna ograda, potrebno je zamijeniti strane kako bi se slabovidna osoba jednom rukom držala za vodiča, a drugom za ogradu. Slabovidna osoba svojom nogom može opipati početak i rub stepenice radi lakšeg orijentiranja. Vodič se nalazi uvijek jednu stepenicu iznad ili ispod slabovidne osobe. Prilikom dolaska do zadnje stepenice, vodič mora stati i obavijestiti slabovidnu osobu da je to zadnja stepenica.

Prilikom ulaska u automobil, potrebno je slabovidnu osobu dovesti do vrata i obavijestiti na koja vrata će ući (prednja suvozačeva ili stražnja desna ili lijeva). Vodič stavlja jednu ruku slabovidne osobe na kvaku automobila tako da može sam(a) otvoriti vrata dok se druga ruka stavlja na krov automobila kako bi slabovidna osoba mogla sama sjesti bez da udari glavom u krov automobila. Kada se smjesti, osobi treba omogućiti da sama zatvori vrata, a ukoliko će ih vodič zatvoriti, potrebno je to i naglasiti.

Kod sjedanja na stolicu, potrebno je ruku slabovidne osobe staviti na naslon i objasniti za što se točno u tome trenu drži. Ukoliko može, slabovidna osoba će sama dodirom opipati položaj i oblik stolice, te sjesti. Ukoliko je stolica na kotačiće ili nije pričvršćena, vodič mora stolicu pridržati i upozoriti da se stolica pomiče.

 

 

 

 

U službi zdravog vida,

bacc.med.techn. Sunčana Kovačić

Imaš pitanje? Pitaj!